Skillnader mellan migrän och huvudvärk

Många kanske tror att migrän är bara en svår huvudvärk. Det är faktiskt ett neurologiskt tillstånd som har en rad symtom, varav huvudvärk bara är en av dem. Att förstå skillnaden mellan huvudvärk och migrän kan hjälpa dig att identifiera dina symtom och se till att du får en optimerad behandling. Som tur finns det nu effektiva metoder för att förebygga och behandla både huvudvärk och migrän.

Det finns vissa skillnader och tecken som visar om du har fått huvudvärk eller migrän. Migränhuvudvärk förekommer vanligtvis mest på ena sidan av huvudet, men kan också ibland vara dubbelsidig. Spänningshuvudvärk däremot förekommer vanligtvis mer på båda sidor av huvudet. Migrän består vanligtvis av en måttlig eller sprängande smärta som dunkar och pulserar i flera timmar till några dagar. Jämförelsevis visar sig huvudvärk oftast som en mildare smärta som varar högst i några timmar. Huvudvärk är oftast mycket mindre försvagande än migrän.

Spänningshuvudvärk kan i allmänhet behandlas med vanliga smärtstillande receptfria läkemedel. Migrän däremot, kräver ofta andra typer av läkemedel som är specialiserade mot migrän. Det finns receptfria läkemedel så kallade triptaner, så som Maxalt Rapitab (2 smälttabletter). Huvudvärk, oavsett om det orsakats av spänning eller om det är migrän, kan orsakas av liknande utlösande faktorer, såsom bland annat hormonförändringar, oregelbunden kosthållning, starka dofter, förändrade sömnvanor eller sömnbrist, väderomställningar, stress och även överansträngning. Migränhuvudvärk drabbar dock sällan personer som inte redan har en benägenhet att drabbas av migrän på grund av mer grundläggande riskfaktorer. Om du är benägen att få migrän, så finns det, som tur är, sätt att förebygga och behandla migränanfall.

Vad är migrän?

Migränhuvudvärk är den näst vanligaste typen av huvudvärk efter spänningshuvudvärk. Var och en har sina egna utlösande faktorer, symtom, orsaker och behandlingar. Det finns dock några vanliga riskfaktorer och egenskaper som många migränpatienter delar.

Riskfaktorer – vad som orsakar migrän

Ett vanligt missförstånd är när man tror att det ligger helt inom den drabbades makt att förebygga migrän. Medan detta stämmer till en viss del, det är inte helt och hållet sant. Gener, kön, ålder och även hormonella förändringar är några av de främsta riskfaktorerna bakom varför någon lider av migrän. Alla dessa riskfaktorer ligger utanför individens kontroll. De flesta som drabbas av migrän är kvinnor mellan tonåren till femtioårsåldern. Migrän upplevs av 30% av alla kvinnor någon gång i livet och migrän är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Miljontals män lider av migrän, men har vanligtvis migrän med en mindre frekvens och kortare varaktighet.

Vanliga egenskaper av migrän

Det finns vissa gemensamma egenskaper som delas av de flesta som lider av migrän. Ett migränanfall varar vanligtvis mellan 4-72 timmar och huvudvärken drabbar oftast bara ena sidan av huvudet. Smärtan är oftast svår och känns bultande, hamrande och sprängande. Många saker kan utlösa och förvärra ett migränanfall, såsom höga ljud, starkt ljus och till och med lätt fysisk aktivitet. Illamående och kräkningar är också vanligt förekommande. Självfallet är det inte möjligt att fortsätta arbeta eller göra rutinmässiga saker så länge migränen sitter kvar.

Hormonell migrän

Hormonell migrän och huvudvärk påverkar i allmänhet kvinnor och kan utlösas av menstruation, preventivmedel och klimakteriet. Hormonell migrän drabbar vanligtvis kvinnor som redan är benägna att få migrän av andra orsaker, men denna typ av migrän uppstår oftast efter ägglossning och i slutet av cykeln när östrogen- och serotoninnivåerna sjunker. Därför rapporterar många kvinnor att migrän och huvudvärk minskar i frekvens under graviditeten och efter klimakteriet.

Enligt Women’s Brain Project är det vanligast att kvinnor lider av migrän från tonåren upp till femtioårsåldern. Som tidigare nämnts, migrän upplevs någon gång under livet av 30% av alla kvinnor, och är tre gånger vanligare hos kvinnor än män.

Behandling av huvudvärk och migrän

Medan migrän är ett mycket allvarligare tillstånd än en vanlig typ av huvudvärk, delar dessa två smärtsamma tillstånd de vanligaste utlösande faktorerna och behandlingarna. Att upprätthålla en hälsosam livsstil hjälper till att förebygga både huvudvärk och migrän. Receptfria smärtstillande läkemedel kan ofta vara till god hjälp vid huvudvärk men för den som lider av migrän kan det behövas läkemedel specialiserade mot migrän. Om du inte vet orsaken till din huvudvärk, kontakta din vårdcentral för att få hjälp för att utreda vad din huvudvärk beror på så att du kan få en behandling anpassad för dina besvär.

Upprätthåll en hälsosam livsstil

I allmänhet kan en hälsosam livsstil att hjälpa dig att förebygga huvudvärk och migrän under hela din arbetsdag. Att dricka mycket vätska och äta en diet full av grönsaker, frukt och proteiner hjälper dig att undvika toppar och sänkningar av ditt blodsocker. Att ha ett mat- och sömnschema har också visat sig förebygga både huvudvärk och migrän. Att få tillräckligt mycket sömn och motion är också viktigt för att minska stress och spänningar som kan orsaka migrän. Dessa är bara några av de viktigaste förebyggande faktorerna att tänka på när du vill upprätthålla en hälsosam livsstil och balans mellan arbete och privatliv.

Medicinering

När du känner de första tecknen på en migränattack, kan du förbereda dig inför den kommande anfallsfasen. När du har en förkänning kan du meddela dina kollegor att du inte kommer att vara tillgänglig och anpassa ditt schema därefter. När migränhuvudvärken börjar, försök att stanna hemma och sök lindring genom att vila i en tyst och mörk rum, och ta smärtstillande medel mot migrän.

Receptfria smärtstillande läkemedel kan vara effektivt för många med huvudvärk men om du tror att du lider av migrän så kontakta din läkare för att få rätt diagnos och behandling. Mot migrän finns det läkemedeler specialiserade mot migrän såsom receptfria Maxalt Rapitab. Receptfria Maxalt Rapitab innehåller 2 smälttabletter, och kan köpas på apotek.

Sammanfattning

Både migrän och huvudvärk kan orsaka stort lidande hos den som drabbas av en attack, men migrän är i allmänhet ett mer allvarligt medicinskt tillstånd. Liknande livsstilsfaktorer kan utlösa både huvudvärk och migrän, men migrän förekommer i allmänhet bara hos dem som redan är benägna att drabbas av dem. Flera metoder för förebyggande och behandling kan vara effektiva för både huvudvärk och migrän, men migrän kräver vanligtvis starkare behandling över en längre tidsperiod. Att förstå skillnaderna mellan huvudvärk och migrän kan förhoppningsvis hjälpa dig att bättre förebygga och behandla dina egna symtom.

 

SE-MXT-110016 01/23