5 myter och sanningar om migrän

Är migrän vanligare bland kvinnor? Stämmer det att träning kan trigga ett migränanfall? Det finns många föreställningar om folksjukdomen migrän – men vad är egentligen sant och falskt?

Pulserande huvudvärk som varar i flera timmar eller dygn, känslighet för ljus och ljud, illamående och ibland kräkningar. Migrän är en folksjukdom som uppskattningsvis drabbar 12-15 procent av den svenska befolkningen.

Migrän kan drabba jobb och karriär, påverka livskvaliteten och begränsa såväl privatliv som jobb. Till exempel svarar sex av tio personer i en undersökning att sjukdomen påverkat deras yrkesliv negativt. Men trots att migrän är så vanligt finns det många myter om sjukdomen. Här reder vi ut några vanliga påståenden:

1. Migrän är vanligare bland kvinnor

Sant.

Före puberteten är migrän hos killar och tjejer ungefär lika vanligt, men senare i livet drabbas betydligt fler kvinnor. Migrän upplevs någon gång under livet av 43 procent av alla kvinnor, och är tre gånger vanligare hos kvinnor än män.

2. Den drabbade är problemet

Falskt.

Ett vanligt missförstånd om migrän är att problemet ligger helt hos den drabbade, och att det kan lösas av den som har migrän. Men gener, kön och även hormonella förändringar är några av de främsta riskfaktorerna – samtliga av dessa är utanför individens kontroll.

Den som lider av migrän kan dock minska risken att få nya migränanfall. Det allra viktigaste är att försöka undvika stress. Även regelbundna måltider och motion kan hjälpa till att förebygga migrän. Det är också betydelsefullt att få tillräckligt med sömn

3. När migränanfallet börjat är det för sent att ta lindrande läkemedel

Falskt.

Det är aldrig för sent att ta läkemedel som lindrar när migränanfallet startat. Men ju tidigare desto bättre. Ett exempel är läkemedlet Maxalt Rapitab 10 mg i förpackning om två som numera finns receptfritt på flera apotek.

Det är en smälttablett med pepparmintsmak att lägga på tungan – du behöver inte ens ha vatten till hands. Maxalt Rapitab (rizatriptan) 10 mg i förpackning om två frystorkade tabletter innehåller det verksamma ämnet rizatriptan och tillhör gruppen ”triptaner” som används för att behandla migränattacker.

Här kan du enkelt köpa det receptfria läkemedlet Maxalt Rapitab (rizatriptan) 10 mg i förpackning om två frystorkade tabletter

4. Intensiv träning kan trigga migrän

Sant.

Mycket intensiv träning kan starta ett migränanfall. Men lika viktigt är att regelbunden motion kan förebygga migrän. Efter 10-12 veckor med regelbunden träning minskade antalet dagar med migrän, längden på migränanfallen och smärtans intensitet, enligt två forskningsöversikter. Det gäller alltså att pröva sig fram för att hitta en bra träningsmängd och balans i sin träning.

5. P-piller och migrän kan ibland ha ett samband

Sant.

Det gäller inte alla som har migrän och det gäller inte alla p-piller men det kan ha en koppling. Tala med din läkare om du tar p-piller och har migrän. Det finns många olika preventivmedel, därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst.

 

SE-MXT-110042 11/23