Att leva med någon med migrän

Att drabbas av migrän är en riktig kamp, och du har säkert känt frustrationen över att se någon få ett migränanfall om du lever med någon som drabbas. Om du inte lider själv så kan det vara svårt att veta hur det är eller vad man kan göra för att stötta den som lider av migrän. Migrän är inte bara en jobbig huvudvärk, utan det är ett neurologiskt tillstånd som har ett brett spektrum av symtom varav huvudvärk är ett av dem. Den som har migrän kommer uppskatta att du tar din tid för att sätta dig in i vad tillståndet innebär och att du anstränger dig för att stötta genom att göra vissa saker och undvika andra.

Att förstå migrän

En viktig del är att du som vän eller närstående förstår vad den som har migrän går igenom vid en migränattack. Ju mer du känner till och förstår lidandet desto bättre kan du relatera till, ha medkänsla och försöka hjälpa den drabbade att må bättre. Att läsa och skaffa sig kunskap om migrän är en bra början, men ännu bättre är att vara uppmärksam och lyssna till den som drabbas. Det är den personen som bäst förstår känslan, och borde kunna förklara på det bästa sättet vad hen går igenom. Varje drabbad person har sina egna migrän-triggers, symtom, orsaker och behandlingssätt. De viktigaste sakerna för dig att tänka på är att visa medkänsla, lyhördhet och respekt.

Om du upptäcker att ett migränanfall varar i flera dygn eller symtomen verkar ovanliga, som t. ex. återkommande problem, att behandlingen inte hjälper, anfallet varar i flera dygn, eller att personen börjar ha feber eller känner sig stel i nacken, då är det dags att söka vård för den som drabbas. Det är viktigt att kunna identifiera tecken på en allvarlig situation som kan kräva akut vård.

Riskfaktorer - vad beror migrän på

Ett vanligt missförstånd som förekommer kring migrän, är att problemet ligger hos den drabbade och att det kan lösas och förbättras av den som har migrän. Gener, kön, ålder och även hormonella förändringar är några av de främsta riskfaktorerna bakom varför någon lider av migrän. Samtliga av dessa riskfaktorer ligger utanför individens kontroll. De flesta som drabbas av migrän är kvinnor mellan tonåren till femtioårsåldern. Migrän upplevs någon gång under livet av 30% av alla kvinnor, och är tre gånger vanligare hos kvinnor än män. Miljontals män lider av migrän men upplever detta oftast med mycket mindre frekvens och med kortare varaktighet.

Vanliga symtom på migrän

Det finns vissa gemensamma symtom som delas av de flesta som lider av migrän. Migrän varar vanligtvis i 4-72 timmar i hela huvudet, medan en vanlig huvudvärk känns oftast bara av på ena sidan av huvudet. Smärtan av en migrän upplevs oftast som måttlig till svår, och kan ha en dunkande eller pulserande och sprängande känsla.

Många faktorer kan utlösa och förvärra ett migränanfall, såsom höga ljud, starkt ljus och till och med lätt fysisk aktivitet. Illamående och kräkningar är också vanligt förekommande. Det är inte svårt att förstå hur ett kraftigt migränanfall gör det omöjligt att fortsätta arbeta, eller utföra ens vanliga rutiner så länge som migränen håller i sig.

De fyra stadierna av migrän

Vanligtvis utvecklas migrän i fyra olika stadier. Att förstå dessa stadier hjälper dig identifiera dem på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Du kanske inte är bekant med beteckningarna, men här finner du en kort förteckning över de vanligaste symptomen. De fyra stadierna är:

  • Prodrom – prodromalfas: humörförändringar, stelhet i nacken, magknip, gas eller förstoppning, illamående, ökad törst och hunger eller brist på aptit, kissnödighet, gäspningar och trötthet.
  • Aura-fasen: Domningar och svaghet på ena sidan av kroppen, svårt att tala, taggiga förnimmelser och att uppleva ljud och se visuella fenomen hos den som drabbats av ögonmigrän.
  • Attackfasen: Känslighet för ljus och ljud, illamående och kräkningar, pulserande smärta oftast i pannan och nacken.
  • Postdromalfasen: Utmattning, förvirring och trötthet. Denna återhämtningsfas kan ge en tillfällig huvudvärk efter plötsliga huvudrörelser eller om vissa symtom liknar förkänningar.

Alla som får en migränattack upplever inte faserna på samma sätt och alla har inte samtliga symtom. Det är många som inte alls upplever till exempel aura-fasens syn och hörsel fenomen. Ögonmigrän kan vara kortvarig – 30 minuter till en timme ungefär – och ger ingen huvudvärk. Synen kommer tillbaka efter ett anfall.

Vad hjälper mot migrän – saker du kan göra

Förutom att du känner till de grundläggande fakta om migrän och har respekt för den migrändrabbade personens förstahandskännedom, finns det ändå saker du kan göra för att hjälpa den som lider av migrän.

Hjälp till med en att-göra-lista

Det är inte lätt för den som har en migränattack att arbeta, fortsätta med rutiner eller få en att-göra-lista gjord. Om du kan hjälpa till med både stort och smått kommer den drabbade att känna mindre stress över att de inte hann med sina uppgifter. Att visa att du bryr dig om och tar dig tid för att hjälpa till kan vara en stor lättnad för den migrändrabbade.

Var tyst

Det hjälper oerhört mycket om du kan sänka volymen på dina högtalare eller ta på dig hörlurar medan du lyssnar på musik. Att avstå från högljudda aktiviteter hjälper till att minska smärtan som orsakas av högt ljud. Om det finns barn eller husdjur i hemmet kan du också försöka hålla dem avskilt eller även stänga dörren intill rummet om det går. Det finns oftast inget du kan göra åt höga ljud som kommer utifrån, men du kan åtminstone oftast göra något åt ljudvolymen i ditt eget hem.

Släck ljuset

Den som har ett migränanfall kommer vara mycket ljuskänslig och därför kommer det att vara till stor hjälp att dämpa ljuset eller ha det släckt där den som drabbats vilar. Ett tips är att installera mörkläggningsgardiner som kan vara en bra lösning för att stänga ut ljuset. Hjälp till med att ordna en bekväm säng i ett rum där den som lider kan vila i avskildhet.

Kolla läget

Den drabbade kanske inte orkar ropa eller ringa för att be om hjälp. Försök att kolla läget då och då, men gör det tyst om möjligt. Du kan till exempel fråga om det behövs mer vatten. Ha gärna en stor vattenkanna med dricksglas eller flaska förberett inom räckhåll. Erbjud en kall kompress till huvudet. Det finns flera andra saker som kanske också behövs, men det kan du bara få reda på om du frågar.

Håll koll på medicineringen

Det finns mediciner som kan lindra lidandet vid ett migränanfall. Hur som helst är det viktigt att ta rätt mängd av rätt medicin för att lätta på, eller förhoppningsvis, bli av med migränen. Du kan hjälpa till med doseringen genom att se till att läkemedelsanvisningarna följs. Håll gärna läkemedlen organiserade i en doseringsask. Det är också viktigt att se till att smärtstillande tabletter inte tas för ofta är eller för länge. Om symptomen förändras eller blir värre än normalt, är det viktigt att kontakta vården för att få rådgivning eller en läkarkontakt.

Sammanfattning

I slutändan är det viktigaste du kan göra för den som lider att ta reda på hur migrän kan upplevas, och att också visa medkänsla. Det är viktigt att acceptera att den som har migrän vet bäst, och att du har kännedom om migrän som kan hjälpa dig att känna igen symtom och förstå hur den som drabbats upplever värken. Visad förståelse och hänsyn är nyckeln till att undvika irritation och frustration som kan försvåra tillfrisknandet.

 

SE-MXT-110015 01/23