Är din huvudvärk migrän?

Så vet du skillnaden mellan migrän och spänningshuvudvärk.

Migrän är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män – och för många kvinnor begränsar sjukdomen både privatliv och jobb. Men vad skiljer egentligen migrän från svår spänningshuvudvärk, och hur kan ett migränanfall behandlas?

Läkemedlet Maxalt Rapitab 10 mg i förpackning om två frystorkade tabletter, mot migrän finns nu receptfritt. En smälttablett som är enkel att ta, var du än befinner dig.

Känner du en krypande känsla av att något är fel men kan inte riktigt precisera vad? Du kan bli sugen på sötsaker, ha en olustkänsla i kroppen och gäspa ofta. Så börjar du kanske se ett växande hål i synfältet, du kan se suddigt, sicksackmönster, blixtar eller flimmer.

Sedan kommer den sprängande, pulserande huvudvärken i ena halvan av huvudet. Då har du säkert migrän. Men symtomen kan upplevas olika mellan personer – och de kan förvärras av hormonsvängningar, som i samband med mens.

Ungefär var åttonde svensk drabbas av migrän någon gång i sitt liv – av dessa är 65 procent kvinnor. De första migränanfallen brukar komma när personen är i tonåren, eller 20-årsåldern – och för många slår migränanfallen till i genomsnitt en gång i månaden.

Vad kan du göra för att lindra smärtan vid migrän?

Migrän kan orsaka stora problem i vardagen då ett migränanfall kan hålla i sig upp till tre dygn eller mer varje gång. Sjukdomen kan bli ett hinder socialt, vid träning och inte minst på jobbet. I en studie där deltagarna hade kronisk migrän, rapporterade sex av tio att sjukdomen påverkat deras karriär negativt. 72 procent av de anställda med migrän berättade i en annan studie att de var rädda för att säga till sin chef att de hade migrän – trots att det påverkade deras arbete.

Men det finns läkemedel som kan lindra symtomen vid migrän. Ett av dessa finns numera receptfritt: Maxalt Rapitab 10 mg i förpackning om två. Det är en smälttablett att lägga på tungan – du behöver inte ens ha vatten till hands.

Migrän

Migrän kan förväxlas med svår spänningshuvudvärk. Men det är viktigt att skilja dem åt eftersom de behandlas olika.

• Kännetecknas av sprängande huvudvärk som ofta är pulserande, borrande, intensiv och kommer i attacker. Smärtan kan vara hög. Ofta börjar smärtan i ena sidan av huvudet, eller vid ena ögat.

• Du kan bli illamående och kräkas.

• Värken blir vanligen värre om du rör på huvudet eller anstränger dig fysiskt – som tar en promenad eller går i trappor.

• Du kan bli ljus- och ljudkänslig.

• Symtomen utvecklas stegvis och sprider sig gradvis. De påverkar din koncentrationsförmåga och försämrar dagliga aktiviteter.

Föraning innan migrän

Innan ett migränanfall är det många som får en föraning om att attacken är på gång. En allmän olustkänsla, eller humörsvängningar kan vara tecken. Vissa personer får även en så kallad aura – en störning i synfältet där man ser suddigt, får synbortfall, sicksackmönster eller blixtar i synfältet, och mera sällan domningar eller talsvårigheter. Man kan också få en stickande känsla i armar och ben. Migrän med eller utan aura är de två vanligaste migräntyperna. En person kan antingen ha den ena typen, eller växla mellan båda. Migrän utan aura är absolut vanligast.

Spänningshuvudvärk

  • Den vanligaste formen av huvudvärk. Känns som en dov och tryckande smärta eller som ett åtstramande band över pannan eller huvudet.
  • Kan bero på till exempel trötthet, stress, felaktig arbetsställning och sömnbrist. Du kan oftast behandla besvären själv.
  • Till skillnad från migrän är smärtan vanligen lätt till måttlig. Värken känns ofta på båda sidorna av huvudet. Den blir vanligen värre under dagen.
  • Ofta blir smärtan inte värre av fysisk aktivitet, som en promenad, utan mattas i stället av. Smärtan kan även lindras av andra aktiviteter som får dig att koppla av.
  • Du kan ha värken allt ifrån en halvtimme till upp till en vecka.
  • Kronisk spänningshuvudvärk innebär att du haft huvudvärk i mer än 14 dagar i månaden under en längre tid.

Vad kan du göra för att lindra smärtan vid migrän?

• Vila så snart du kan efter att anfallet har börjat. Lägg dig på en mörk och tyst plats och försök sova.

• Du kan ofta lindra migränanfallet med hjälp av ett receptfritt läkemedel. Ett sådant är Maxalt Rapitab 10 mg i förpackning om två frystorkade tabletter, specialiserat för akut behandling vid migrän. Läkemedlet innehåller det verksamma ämnet rizatriptan och tillhör gruppen ”triptaner” som används för att behandla migränattacker.

Receptfritt läkemedel för akut behandling av huvudvärk under en migränattack hos vuxna 18-65 år.

SE-MXT-110041 11/23