Har din migrän blivit värre med åren?

Det är ett vanligt fenomen. Här är orsaken – och så kan du lindra besvären.

Migrän är en vanlig folksjukdom som drabbar hela 15 procent av befolkningen, varav två tredjedelar av de drabbade är kvinnor. För den drabbade kan migränanfallen ha stor påverkan på livet, både socialt och ekonomiskt då smärtan kan göra att man varken kan ta hand om familjen eller jobbet på ett önskvärt sätt.
Kvinnor som drabbas av migrän upplever också att anfallen kommer oftare och är värre under en viss period i livet. Men varför är det så?

I studien “Women’s midlife health” har man tagit en titt på så kallad hormonell migrän och hur den påverkar kvinnor i fertil ålder. Forskare har länge varit överens om att hormoner spelar en roll i hur kvinnor drabbas av migrän. Efter stressutlöst migrän är mensrelaterad migrän den vanligaste triggern bakom ett utbrott.

Enligt forskarna kan svängningar i mängden östrogen ligga bakom en stor del av utbrotten, något som stöds av faktumet att migränutbrott är mindre vanliga under perioder då östrogenet ligger på en stadig nivå – till exempel under andra och tredje trimestern av en graviditet.

Det betyder också att migrän riskerar att förvärras hos kvinnor som är på väg in i klimakteriet, eftersom hormonnivåerna då fluktuerar mer än vanligt. I en studie där 1436 taiwanesiska kvinnor i åldrarna 40-56 deltog fann man att kvinnor i förklimakteriet hade en betydligt högre risk att drabbas av migrän (31% av gruppen) än kvinnor som ännu inte hade kommit in i övergångsåldern (16,7%).

En tröst för de drabbade är att förekomsten av migrän minskar radikalt efter klimakteriet, men åren som leder upp till det kan enligt studierna bli tunga eftersom det – på grund av hormonsvängningarna – är svårt att förutspå när en attack är på väg.

Men det finns lindring att få för kvinnor som är drabbade av migrän. Till exempel det receptfria läkemedlet Maxalt Rapitab från Organon.

Maxalt Rapitab är ett receptfritt läkemedel för akut behandling av huvudvärk under migränattack hos vuxna 18-65 år. Den frystorkade smälttabletten smakar pepparmint och löser upp sig i munnen, därför behövs det ingen tillgång till vatten. På så sätt kan den användas i alla situationer och även av personer som drabbas av illamående och kräkningar, vilket kan uppstå vid intag av tabletter med vätska. En tablett kan tas så fort man känner att en migränattack är på väg. Maxalt Rapitab innehåller det verksamma ämnet rizatriptan, som används för att behandla migränattacker. Om migränen återkommer inom 24 timmar kan man ta högst en till.

SE-MXT-110062 08/24